kerkpadang2.jpg
Festiviteiten rondom het eenjarig bestaan van de U-brigade in Padang, 1 maart 1947

haantjes_1jaar.jpg

Trixie, het wonderpaard, bij de baas, luitenant Besselink

wonderpaard.jpg

De sterkste man van Padang

sterksteman.jpg

Parade voor kolonel Sluyter aan de Strandweg te Padang

parade.jpg


Van de week is ook de basis-overeenkomst van Linggadjati getekend door beide partijen. Als het goed is moet de samenwerking dan nu gaan beginnen. Gisterenavond heb ik nog naar de Republikeinse zender geluisterd, die aan de "Indonesiërs" vertelde, dat men de Blanda's niet meer als vijand, maar als vriend moesten beschouwen. Ik ben wel benieuwd wat daaruit nu voort zal vloeien. 'k Kan me anders niet voorstellen dat men zomaar in een dag van vijand vriend kan worden. De tijd zal het leren.

akkoord_linggadjati.jpg
Zaterdag heeft hier weer de eerste "trein" gereden, bestaande uit een locomotief, gemaakt van 3 stukken oud roest met daarachter een stel open kolenwagens, waarop banken en stoelen. Het leek veel op de eerste treinrit in Holland in 1839, tussen Amsterdam en Haarlem. Toch is ook dat weer een teken van gestadige vooruitgang.
Ook is de Kota Inten zaterdag j.l. hier aangekomen met pantsertroepen uit Amersfoort.

kota.jpgKota Inten

Een squadron, bestaande uit 167 man en 35 vechtwagens met toebehoren is hier aan land gegaan, terwijl de rest door is naar Batavia.

7 april 1947: Hans Harmsen in zee door een haai gegrepen en gedood.
harmsen_1.jpg

8-4-1947

Het stoffelijk overschot van Hans Harmsen wordt de kerk binnengebracht

harmsen_2.jpg

De stoet verlaat na de dienst de kerk

harmsen_3.jpg

Kapitein van Raay groet zijn plaatsgenoot Harmsen op diens laatste rustplaats

Padang, 11-5-'47

Volgende week komt hier waarschijnlijk de "Boissevain" aan die 25 april uit Holland vertrokken is. Ds. Derckzen zit ook op die boot, evenals Leen Schippers, dus dat kan goed worden, als het tenminste waar is dat 'ie hierheen komt. Er is anders wel een grote kans, aangezien de militairen van het KNIL nog de hele maand afgelost zullen worden door nieuwe troepen.

Momenteel zijn generaal Spoor en Kruls hier in Padang. Vanmiddag was ik in het zwembad, toen Generaal Kruls daar ook aan kwam zetten, waar niemand zich echter om bekommerde. Hij was gekleed in hoge schoenen en stropdas, waaronder een geel shirt en daaronder nog korte lange broek, die slechts enkele maten te groot was. Daaronder staken een paar witte benen fel af tegen een paar helgroene sokken. Boven dit alles troonde een rode Goliathpet, waarschijnlijk om de mannelijke waardigheid te verhogen.
Ja Leen, als je hier in Indië een generaal ziet die net uit Nederland komt waan je je in een circus.

zwembad1.jpg
Zwembad Padang

zwembad2.jpg 

Anny, de baboe

baboe.jpg 

Zonnebaden op een Japanse bunker aan het strand in Padang

bunkerstrandpadang.jpg

Korporaal Peter Wanjon, "de vetste man van het peloton"
Goeroen, Padang, april 1947

wanjon.jpg

lachenvergeet.jpg

5 mei 1947

5mei47vdveldegraf.jpg

's Morgens vroeg werden door het verbindingspeloton enige kransen gelegd op het graf van v.d. Velde

5mei1947olo.jpg

Na de kranslegging Olo-Padang
SWK

Padang 15-6-1947

Het is vandaag 2 jaar geleden dat I-8-RI werd opgericht, en zoals je begrijpt wordt dit feit natuurlijk herdacht. Er zou ook feest zijn, maar het is niet doorgegaan, of beter gezegd, uitgesteld, aangezien de waarnemend bataljonscommandant door een dolle hond is gebeten en nu in Bandoeng zit.

2jaarhaantjes.jpg

veluwebat_2jaar.jpg
't Schijnt nu ook wel vast te staan dat I-8-RI eind van dit jaar naar huis gaat. Het zal me benieuwen waar wij dan bij gestopt zullen worden, want zoals je weet zijn wij (3 RI) pas verleden jaar mei uit Engeland vertrokken en zullen dus ook tot volgend jaar mei hier moeten blijven. Ik hoop alleen maar dat we niet hier in Padang blijven, maar ergens anders terecht zullen komen, het liefst natuurlijk bij of in Bandoeng, want daar is het klimaat heerlijk.
Van de week komen hierwaarschijnlijk 700 kwartiermakers van de tweede divisie, dus maken wij nu wel een goede kans om binnen een paar maanden afgelost te worden en te verhuizen.

5.jpg

6.jpg

loeboekaloeng.jpg27 juli 1947 Loeboek aloeng, westkust Sumatra V.l.n.r.: Hannes, Genie, Lena, 't Hek en Verhoef

brencarrier.jpg

Eddy, Vonk en Lievers met de brencarrier bij de bergpas bij Si Goentoer Moedo, Sumatra.

Ondertussen is het voor de derde keer weer eens wapenstilstand. Gisteren is de Amerikaanse consul-generaal naar Djocja geweest en heeft daar een conferentie gehouden met het K.N.I.P. van twee uur en daarna nog met Soekarno alleen.
Over de resultaten van de conferentie is hier nog niets bekend. Sjahrir zit nu ook in New York en schijnt van plan om daar de hele archipel te vertegenwoordigen. Abdoel Kadir, een gematigd republikein, heeft gisteren voor de radio Soekarno uitgedaagd en allerlei verwijten en beschuldigingen naar diens hoofd geslingerd.

kerst47.jpg

Baringin, 22-12-1947
Sumatra-W
Zoals je ziet zit ik nog steeds in dezelfde kampong, nu al 8 weken. 't Leven is hier overigens zo gek nog niet, het eten zou iets beter kunnen zijn en de ploppers zouden ons iets meer rust kunnen gunnen door niet altijd maar weer de telefoonlijnen door te snijden, maar overigens is het best uit te houden. Gisteren hebben die gasten een telefoonlijn van ons over een afstand van 500 meter 17 maal doorgeknipt. Vandaag heb ik het met een hoop pijn weer kunnen repareren en nu is 'ie dus weer doorgesneden, zodat we aan telefoon hier niet veel hebben. 't Meeste gaat dan ook per radio en dat is ook wel het mooiste. Ik heb tegenwoordig ook wel een verbinding met Palembang (zo'n 500 km) en vanmorgen had ik zelfs verbinding met een gast in Medan.

't Is hier een tamelijk drukke post, bovendien heb ik er nog schriftelijke lessen voor radiomonteur bij, waar je ook iedere dag een paar uur mee zoet bent.

radiohandleiding.jpg
Kerst en oud en nieuw 1947

kerstgroet47.jpg

revue.jpg

scans 002.jpg

besselink_lucy.jpg

1ste Lt Besselink, in gesprek met Lucy op vliegveld Tabing vlak voor zijn terugkeer naar Nederland

Juni 1947

Juli 1947, Westkust Sumatra
Gedeelte van het V.B.D. Platoon tijdens de politionele actie te Loeboek -Aloeng op een buitgemaakte bulldozer.
V.l.n.r. Ruumpol (Pa), Hellema (Hek), Verhoef, Wieringa, v.d. Worp, Lindeboom, Reinten, Nieuwenhout (Hannes), Luyten en v.d. Biezen (Lena)

20.jpg

scans 007.jpg

De "Boengoesdans", het binnenhalen van de visnetten in de Boengoes-baai
Oktober 1947

19.jpg

Op weg naar Si Goentoer Moeda, even voorbij Telok-kaboen, oktober 1947

oct47.jpg


Als je zwemmen wilt, moet je er wat voor over hebben op Poelau Pisang Ketek
Let op de door hemzelf gemaakte zwembroek (het was een das!)

14.jpg

zwembroekie.jpg


Pasar Oesang, 23-1-1948
Gisteren heb ik je pakketje ontvangen, waarvoor allereerst m'n hartelijke dank. Alles is gelukkig heel goed overgekomen en alles smaakte prima, de cigaretten waren ook machtig goed. Die chocoladeletter smaakte anders ook lang niet gek hoor.
Tegelijk met dat pakje van jou ontving ik dat pakje van de Kerk uit Maassluis. Daar zaten ook sigaretten in, maar die waren ondertussen beschimmeld, alhoewel ze nog wel te roken waren. Zeg er thuis maar niks van, want dat staat natuurlijk verrekt onnozel.

30.jpg
Februari 1948
Lectuur-commissie Gereformeerde kerk Maassluis

scans 005.jpg


Wat de gezondheidstoestand van het bataljon betreft, is 't de laatste tijd niet best. Bij de laatste keuring is 75 procent afgekeurd voor de tropendienst, dus geen goed teken. Het ziekenzaaltje is weer eens uitgebreid en er ligt nu zo'n 80 man. Verder plusminus 40 man in 't grote hospitaal en nog een stel in Batavia en Bandoeng. Het wordt wel tijd dat het oude 8 R.I. (dus niet wij) terug gaat naar Nederland.

27.jpg
Pasar Oesang, januari 1948
Telegrafisten in rust

Pasar Oesang, 23-2-1948

Met de wapenstilstand gaat het, voor zover ik het dan bekijken kan, in deze buurt heel aardig ten opzichte van ons. Hoe het achter de Status Quo-lijn gesteld is ten opzichte van de bevolking, is natuurlijk niet bekend. De bevolking die daarvandaan terugkeert is echter zo arm als Job, en alles wat ze hebben is meestal het kleine beetje kleding dat ze aan hebben en dat ontbreekt soms ook nog.

21.jpg
Pandjang komt tot de conclusie dat hij niet de langste is in Pasar Oesang
Januari 1948

26.jpg

De Loeboek Aloeng-express op de spoorbrug over de Anai te Pasar Oesang

17.jpg

De "toekang sate" met z'n hele bedrijf bij de tennisbaan op de Strandweg te Padang

23.jpg

Loeboek-Aloeng, 24-3-1948

8 R.I. begint nu aanstalten te maken om op huis aan te gaan. Morgen moet al het materiaal dat gemist kan worden, ingeleverd worden in Padang en als het eenmaal zo ver is schiet het aardig op. Ik heb mijn langste tijd bij 8 R.I. nu dus wel gehad. Over een week of drie gaan ze op de boot naar Batavia en vandaar naar Holland. Wel verdiend, want ze zitten nu al 2 1/2 jaar in de tropen.

Als ik hier ook 2 1/2 jaar zit zou het dus november worden voor ik naar Holland kom en januari voor ik gedemobiliseerd ben. Het kan natuurlijk eerder zijn, daar de achterstand langzaamaan ingehaald moet worden, maar daar reken ik in ieder geval niet op. Als 8 R.I. weggaat komen wij waarschijnlijk als telegrafist op het hoofdkwartier in Padang. Op zichzelf niet gek, alleen lijkt het me niets om weer in de stad te zitten. Op een buitenpost heb je tenminste niet zoveel met allerlei onlogische voorschriften en reglementen te maken.
Hier in Loeboek Aloeng is alles nog picobello, alleen komen er de laatste tijd nogal veel officieren van 't HK en buitenlanders, meest Australiers, voor onderhandelingen met republikeinen.

25.jpg

arrow-l_met_tekst.png